luni, 13 octombrie 2008

Fabulatie moderna

Dupa ce terminasera de construit vila din Sinaia a domnului Prigoana, Manole si ceilalti 9 mesteri primesc o oferta din partea domnului Gigi Becali pentru a construi o biserica. Locul ales de acesta este un sat din nordul Moldovei, a carui populatie a avut de suferit de pe urma inundatiilor. Becali ii sponsorizeaza pe mesteri cu materiale si utilaje.
Manole , ca un architect si inginer de clasa studiaza si finalizeaza schitele, dupa care cei 10 mesteri se apuca de lucru. Echipa sa era formata din: macaragiu, fierari betonisti si zidari.
In primele doua saptamani au lucrat temelia, dupa care a urmat ridicarea zidurilor. Intr-o dimineata cand au venit la biserica, Manole si echipa sa gasesc o parte din ziduri darmate si constata lipsa unor materiale. Era clar ca cineva le sabota munca. S-au apucat iar de munca, dar dupa cateva zile se intampla acelasi lucru. Cand Becali vine sa vada cum avanseaza lucrarile, meseriasi se plang de cele intamplate. Auzind aceste lucruri, Becali reclama la politie incidental. Politia il trimite la fata locului pe detectivul Cioaca, acesta vine si cu sotia sa Elodia care era avocata lui Gigi Becali, pentru a demara un process impotriva hotilor. Dupa mai multe zile de ancheta, doi presupusi vinovati sunt prinsi si trimisi la politie. In tot acest timp Elodia se indragosteste de Mihai, cel de-al IV-lea mester, care era un tanar chips ce avea doar 26 de ani.
Zidurile biserici incepeau sa se inalte, materialele nu mai dispareau, dar presupusi inculpate se dovedesc a fi nevinovati. De aceea detectivul Cioaca isi mareste durata sederii sale, pentru a rezolva cazul. In tot acest timp intre tanarul zidar si Elodia se infiripa o iubire din ce in ce mai mare. Manole continua ridicarea zidurilor, pana intr-o zi cand langa biserica isi facu aparitia o femeie cu parul auriu, cu ochii albastrii si gingasi; care se dovedeste a fi sotia sa, Ana. Cu toate ca cei 2 vorbeau in fiecare seara la telefon, Anei i se facu dor de sotul ei, pe care nu-l mai vazuse de 6 luni. Manole le da liber 4 zile celorlalti mesteri, petrecandu-si aceste 4 zile cu sotia sa. Intre timp idila dintre Mihai si Elodia continua, pana intr-o seara cand Cioaca o aude pe sotia sa vordind la telefon, care tocmai isi dadea intalnire cu cel de-al IV-lea mester , dupa miezul noptii. Detectivul cioaca o urmareste pe sotia sa si cand ii vede pe cei 2 impreuna, orbit de gelozie isi ucide nevasta si amantul acesteia. Trupurile neinsufletite ale celor 2 sunt zidite de Cioaca in peretii bisericii, dragostea lor continund dupa moarte in ceruri. Dupa cele 4 zile de odihna pe care le-au avut, mesterii se intorc la munca. Manole constata lipsa lui Mihai, iar detectivul cioaca ii spune inginerului ca si sotia sa nu este de gasit. Detectivul il face pe mester sa creada ca sotia sa si Mihai erau amanti, acestia fugind in lume.
Dupa inca 3 saptamani de lucru, biserica este gata. La inaugurarea acesteia, alaturi de sfintele feti bisericesti, ia parte si sponsorul Gigi Becali impreuna cu enoriasi.
Dupa ce au fost platiti, mesteri au plecat fiecare la casa lui, iar Manole si Ana, sotia sa, au plecat in Italia, la Venetia, unde se stabilesc si isi traiesc viata pana la adanci batraneti, lasand posteritatii 3 urmasi si edificiile ridicate.

Niciun comentariu: